Samhälle och nyheter

Vad gör en nyhet bra?

Nyheter kan vara väldigt olika när det gäller kvalitativ nivå. Men finns det något grundläggande som gör en bra nyhet?

Nyheter som blir bra

Generellt är det svårt att peka ut något enskilt som måste finnas för att göra en nyhet bra. Det är uppenbart att det finns ett antal komponenter som förvandlar information till en intressant nyhet. När Expressen står för sin nyhetsrapportering görs det till exempel av en rad orsaker.

Vad och vilka är då de viktigaste anledningarna till att något kan bli en bra nyhet, oavsett om det är i Sverige eller i ett annat land? En central del är att nyheten på något sätt ska kunna vara i allmänintresse. Vad som är av intresse för allmänheten är dock svårt att konkretisera. Det kan handla om olika ämnen, men vissa viktigare än andra.

Nyhetssajter delar upp sina nyheter i åtminstone tre kategorier: Allmännyheter, sportnyheter samt kultur- och/eller nöjesnyheter. Att det produceras betydligt mer nyheter nu än tidigare är ett faktum, och det har sina effekter.

Beroende på medietyp

Något som också spelar stor roll är vilken typ av media det handlar om. Tidningar är ett bra exempel på hur nyheter sorteras ut efter olika kategorier. Många av sajterna väljer att tydligt dela upp var man kan läsa om olika saker. Varför sker det på det sättet? En anledning är att alla nyheter helt enkelt inte är lika intressanta för alla.

Låt oss försöka jämföra vilka typer av nyheter som är intressanta för olika typer av personer. Först görs det genom att använda sig av allmännyheterna. Det här är nyheter som kan inkludera politik och saker som sker i samhället. Till exempel om det sker ett inbrott eller ett bankrån så klassas det som en allmännyhet. Just politik behöver nödvändigtvis inte vara något som alla är intresserade av, men det har ändå en allmännytta. Framför allt om man jämför med andra teman.

En fotbollsmatch kan vara intressant för nästan fler än de som gillar politik, men det är å andra sidan inget som tillhör allmännyttan. Samma sak gäller för skvaller inom kändissfären, vilket är nyheter som tillhör kategorin nöje. Av den anledningen kan det också vara viktigt att dela upp nyheter, för att göra de så bra som möjligt, för dem som faktiskt vill läsa om det.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *