Publicerad den

6 tips för att motverka stress över nyheter

Nätet och sociala medier gör att man ständigt nås av nyheter. Det här är något positivt. Aldrig förr har man så snabbt kunnat veta vad som händer på andra sidan jorden som nu. Plötsligt är världen tillgänglig. Det finns dock en baksida. Den som sveps med och börjar domedagsskrolla kan drabbas av både stress och oro.

Vanligt att bli stressad av för mycket nyheter

Att känna stress och oro över nyheter är inget ovanligt. Det händer de allra flesta någon gång. Särskilt händer det under en intensiv krisrapportering när man av förståeliga skäl vill ha extra mycket koll på vad som händer i omvärlden. Snabb puls, ojämn andhämtning, öronsus och muntorrhet är olika exempel på stressymptom som kan uppstå vid nyhetsstress. Den goda nyheten är att det finns sätt att motverka detta.

6 tips för att motverka nyhetsstress

Skulle pulsen höjas och muntorrheten sätta in när man läser nyheter kan man ta till en rad olika knep. Nedanför följer sex tips på hur nyhetsstress kan motverkas:

  • Stäng av nyheterna på tv, alternativt stäng ner nyhetssidan på nätet. Stäng av datorn eller mobilen om så behövs!
  • Välj ut en eller två tillförlitliga nyhetskällor och försök begränsa intaget till dessa.
  • Begränsa tiden som läggs ner på nyhetsrapporteringen.
  • Ta en nypa frisk luft i stället för att fastna framför rapporteringen! Det här kan vara ett ypperligt sätt att få ner pulsen och minska muntorrheten.
  • Undvik sociala medier, för där kan rapporteringen gå överstyr och det är inte alltid säkert att allt som skrivs och sägs är sant.
  • Gör något upplyftande – lyssna exempelvis på en glädjande sång – om känslorna blir för negativa.

Det här var sex tips på hur stress över nyheter kan lindras. Som med allt annat är lagom mycket nyheter det bästa receptet. När användandet är på en lagom nivå kan man också njuta av det fantastiska i att ta del av världen.